Categorieën
Geen categorie

Hulpbehoevende mensen zijn niet zielig…

Alweer ruim 3 maanden beheerst het Coronavirus ons leven. En ik kan een heel verhaal schrijven over wat er allemaal gebeurd maar ga het hier alleen over de gevolgen mbt mijn werk hebben. Omdat ik daar altijd over Blog:-)

Van een goed gevulde agenda naar amper werk; dat heb ik sinds mijn 17e, toen ik beroepsmatig op ging treden, niet eerder meegemaakt. Dat de feestjes en vakantieoptredens werden gecanceld was te verwachten. Maar ik treed ook erg vaak op bij woonzorgcentra: en laten daar nu juist extra veel buitenoptredens worden georganiseerd! Dan zou je dus verwachten dat ik het hartstikke druk heb want een van de weinige positieve dingen sinds het uitbreken van deze crisis is het overwegend mooie weer….

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik aanvankelijk weerstand voelde over optreden voor mensen achter glas omdat dit is niet de manier is waarop ik gewend ben te werken. Ik kijk iedereen het liefst recht in de ogen en dat valt in deze setting niet mee. Er zijn zelfs mensen die zittend niet eens met hun hoofd boven het raam uitkomen. Ook zijn er tuinconcerten waarbij bewoners om me heen zitten maar dán moet ik weer zorgen niet teveel oogcontact te maken! Want de mensen mogen niet naar me toekomen en me vastpakken. Al komt het ook voor dat bewoners achter hekken zitten zodat dit niet kan gebeuren…Gelukkig zijn de mensen wel blij met de muzikale afleiding en reageert men altijd enthousiast! En ben ik uiteindelijk blij dat ik met deze aangepaste manier van werken in mijn inkomen kan voorzien. Want al is er, gelukkig, momenteel een vangnet voor ondernemers, ik verdien het liefste zelf mijn geld. En zo kom ik weer terug bij mijn erg lege agenda, en de reden daarvan.

Ten eerste zijn buitenoptredens natuurlijk erg weersafhankelijk. Dan denk ik; ha fijn, deze maand ziet er goed uit, wordt een optreden op het laatste moment afgezegd of in het gunstigste geval, indien mogelijk, doorgeschoven. De planning is dus erg moeilijk.
En ten tweede is er momenteel een groot aanbod van artiesten die, overigens met de beste bedoelingen, gratis of tegen een sterk gereduceerd tarief in de zorgsector zijn gaan optreden. Dit wordt breeduit gemeten in het nieuws en op social media, wat op zich al heel bijzonder is, gezien de privacy gevoeligheid in deze sector. En door die berichtgeving ontstaat een beeld dat onze zorgbehoevende ouderen niet alleen eenzaam maar ook nog eens zielig zijn. En dat raakt mij.

Omdat ik ieder optreden, zeker deze mensen, laat merken dat zij er evenveel toe doen als ieder ander. Ik zie hun echt in hun diepste zijn, vandaar heb ik graag dat contact van dichtbij. Zodat alle eventuele beperkingen wegvallen. En laat ons wel wezen; uiteindelijk wil niemand zielig gevonden worden!
Daarnaast heeft het lang geduurd voordat men in ging zien hoe belangrijk muziek voor het welzijn van mensen is. Met dank aan Erik Scherder, een geweldige ambassadeur in deze! Want hierdoor is er tegenwoordig budget om professionele optredens op maat te boeken.. Gelukkig zijn er planners die dit heel goed zien en juist in deze tijd ook artiesten boeken waar zij regelmatig mee werken. En al lijkt het begrijpelijk dat anderen die keuze niet maken (waarom betalen voor iets wat nu gratis is; een combinatie van beide werkt al sinds jaar en dag geweldig. Het is toch prachtig dat er ook mensen zijn die op vrijwillige basis optreden. Want dit zorgt er uiteindelijk voor dat er veel vaker iets gezelligs valt te beleven voor de mensen én dat er budget is voor de artiesten die beroepsmatig optreden:-)

Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat ik door de jaren heen met mijn Muzikale Zonnestralen heb opgebouwd en vertrouw erop dat mijn agenda in de toekomst opnieuw goed gevuld zal zijn. Een toekomst waarin ik, hopelijk zonder afstand, met heel mijn hart en ziel iedereen weer mag raken met mijn muzikale aandacht. Zodat ik daarmee mijn boterham van beleg kan blijven voorzien. ?

Contact van hart tot hart