Categorieën
Geen categorie

Lang zal ze leven!

Mijn moeder, vandaag zou ze 100 geworden zijn. Toen ik geboren werd was ze 45 en gingen haar oudste kleindochters al naar school… Ik was een ongelukje, het wisselen der jaren volgens de dokter. Mijn oudste broer kreeg ze op haar 17e en op haar 21e had ze al 3 zonen. Midden in de oorlog zal dat beslist niet gemakkelijk geweest zijn. Zeker niet toen mijn vader in ‘43 opgepakt werd omdat hij zijn postduiven achter de schouw verstopt had. Hij zat 3 maanden gevangen terwijl ze niet wist waar hij was. 

Na een aantal miskramen en 4 doodgeboren kinderen snap ik nu haar opluchting toen ik eindelijk, 2 weken over tijd, geboren werd. En haar blijdschap want ik was het 2e meisje na 5 jongens. 

Ze was een hele stoere vrouw, met een sterke wil en voor de duvel niet bang. Reed als een van de eerste vrouwen net na de oorlog al auto, rookte als een ketter  en ze smokkelde. Binnen ons gezin was zij de enige die geen muziek maakte maar ze regelde wel álles eromheen. In de jaren 50/60 toen mijn vader met mijn oudste broers door heel Duitsland optrad sjeesde ze elke maand heen en weer om het geld op te halen. En jeetje, ik zie haar nog al die bergen kleding strijken in de tijd van het 2e familieorkest. En, hoe erg; de haren kammen van mijn broers en vader! Zorgen dat er goed gegeten werd, er geen dubbele boekingen waren en dat iedereen op tijd vertrok en alles bij zich had. Daarnaast handelde ze in kolenkachels, ze sjouwde wat af. 

Mijn vader stierf 2 dagen voor haar 61e verjaardag (haar eigen vader trouwens toen ze 6 was) en ze bleef tot haar dood alleen. Als men vroeg of ze geen man meer wilde zei ze altijd; je denkt toch zeker niet dat ik voor dat kleine stukje worst een heel varken mee naar bed neem…

Ze noemde zichzelf amuzikaal maar toen mijn dochter geboren werd heeft ze wat af gezongen voor haar, het hele oud-Hollandse repertoire kwam dan voorbij…

Ik vond het vroeger verschrikkelijk als men zei dat ik op haar leek. Vond haar vooral oud en te nadrukkelijk aanwezig. En ze verstikte me met al haar aandacht. Maar hoe ouder ik word hoe beter ik haar zie en hoe meer ik de gelijkenissen omarm. Vandaag de dag  zingt mijn hart dan ook vol liefde en dankbaarheid voor haar!