Categorieën
Geen categorie

Een blog over muzikale verzoekjes en meer…

Als muzikant ben ik gewend aan verzoekjes. Vooral in de vorm van verzoeknummers natuurlijk. Al zijn deze wel sterk afhankelijk van de aard van het optreden. Want iemand met bv dementie komt vaak zelf niet meer op een nummer en reageert op wat ík speel. Terwijl dronken mensen op een feest hun favoriete nummers al roepen voordat ikzelf überhaupt de kans krijg om erop te komen…Verzoekjes om mee te eten krijg ik ook regelmatig. En niet alleen op feesten&partijen; ook in de zorgsector zit ik af en toe lekker mee te smullen. Vandaar waarschijnlijk mijn voorkeur voor stretch kleding. Zeker omdat ik gebak moeilijk kan weigeren. 😉

Dan het volume; mag het ietsje zachter? Of harder? Ja, ook dat komt voor. 😊 En in corona tijd kreeg ik verzoekjes om instrumentaal op te komen treden. Of vanachter een spatscherm. En natuurlijk om buiten te spelen; zelfs in de sneeuw, mét verkleumde vingers. Maar ik was al blij dat ik mocht werken en dat de mensen blij waren. In die tijd ben ik ook enkele malen vanuit mijn huiskamer live gegaan op mijn Facebookpagina. Verzoekjes zonder bezoekjes noemde ik dat, erg leuk en nog steeds terug te kijken. Oh ja, tijdens zo’n buitenoptreden kreeg ik een keer het verzoek of ik mijn auto even weg kon zetten. Dat heb ik toen maar tijdens het zingen gedaan; gelukkig zing ik draadloos met een headset én was het een lange meezing medley! 😃

Er zijn nog specialere verzoekjes; bv optreden bij huwelijken en uitvaarten (dit laatste meestal omdat de overledene me kende) Of een verzoeknummer zingen bij een stervende vrouw, erg intiem om dit te mogen doen. Ook kwam het verzoek of ik als vrolijke noot mee wilde reizen met een groep mensen met NAH. Dat werden fijne en verrijkende dagen! Toen ik met mijn ex-man optrad zijn we trouwens op verzoek zelfs ingevlogen naar Nairobi om daar een avond op te treden voor Nederlandse expats. Maar we hebben evengoed ooit staan spelen op de gang van een prachtig kasteel omdat we niet meer bij de gasten in de feestruimte pasten. Wel met open deuren, dat dan weer wel….. En op verzoek van een bruidegom zijn we zelfs ooit halverwege een heel gezellig feest gestopt omdat de bruid zo moe was….Over moe zijn gesproken; sinds ik alleen optreed krijg soms verzoekjes om te blijven slapen! “Want dan hoef je niet meer helemaal alleen zover naar huis toe te rijden”. …😅

Soms stap ik door een verzoek uit mijn comfort zone. Zoals toen Iris me vroeg om haar mooie zang te gaan begeleiden tijdens herinneringsbijeenkomsten. Reuze spannend om dat te doen voor 250 mensen, zeker als je bijna nooit piano speelt! Of door het verzoek van CKE Eindhoven. Of ik zingend, samen met 2 muzikanten boven op een rijdende kar, het winkelende publiek wilde verbinden. Of toen Leo me vroeg om zijn magic met mijn muziek te gaan combineren; het werden uiteindelijk allemaal hele bijzondere uitstapjes!

Vele vormen van verzoekjes dus in mijn werk en dat maakt het altijd zo ontzettend leuk en afwisselend! Soms ook lucratief. Want ik kreeg eens ’n briefje van 100 in mijn jasje gestopt. Van een dronken gast op het einde van een feest; of ik toch alsjeblieft nog één verzoekje wilde spelen….

Op verzoek met Jaantje van 90 op de foto

ps Vergeet ik nog helemaal de verzoekjes om op boten op te treden; van Zonnebloemreizen tot feestjes op boten zo klein dat ik er zelf nét bij pas. Hoe vaak ik niet, op verzoek vanachter mijn keyboard, de hapjes uit de koelkast haalde om deze door te geven! Heel anders dan op Raderstoomboot De Majesteit; daar komt een prachtig buffet gewoon vanuit de vloer omhoog. Een belevenis op zich! Maar het blijft altijd roeien met de roeien die je hebt met dit soort verzoekjes en niet alleen qua opstelling en geluid. De grootste uitdaging is je spullen vellig over de loopplank zien te krijgen. Ik heb regelmatig meegemaakt dat er bijna een speaker in het water viel!